Handige tips en info

Wat je moet weten vooraleer je start


Informeer u

Zorg dat u alle info hebt bekomen vooraleer u werkzaamheden plant: zo moet u bijvoorbeeld weten dat de beton moet gestofzuigd zijn vooraleer er vloerisolatie kan gespoten worden. Wij kunnen u over alle stappen in het proces informeren. Vraag ernaar!

 


Technische info vloerisolatie

Isolatiewaarde gespoten PU
Verbruike en RD waarde volgens dikte
Technische beschrijving Elastopor H 1622/6

Premies

Interessante premies voor dak- en vloerisolatie


Premies voor dak- of zoldervloerisolatie

Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken. De Vlaamse overheid maakt er een absolute prioriteit van dat tegen 2020 iedere woning voorzien is van dakisolatie. Een investering in dakisolatie is meestal op enkele jaren tijd terugverdiend dankzij heel wat premies en de belastingvermindering. In 2016 kunt u zowel een premie krijgen van uw netbeheerder (doe-het-zelf + werken met een aannemer) als van de fiscus (werken met een aannemer).

Meer uitgebreide info vind je op de website van Vlaanderen.

 

Dakisolatie of zoldervloerisolatie 2016

Het bedrag van de premie is afhankelijk van de Rd-waarde van de isolatie en van wie deze plaatst. Aan de hand van onderstaande tabel kan je zien voor welk premiebedrag je in aanmerking komt.

Rd-waarde Uitvoering via aannemer Uitvoering doe-het-zelf
minstens 3,5 m²K/W 6 euro per m² 3 euro per m²
minstens 4,0 m²K/W 7 euro per m² 3,5 euro per m²
minstens 4,5 m²K/W 8 euro per m² 4 euro per m²

- De premie is enkel geldig voor woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 of stedenbouwkundige vergunning voor 1 januari 2006

- Het isolatiemateriaal dient een warmteweerstand of RD-waarde van minimum 3,5 m²K/W te halen.

- De premie is geldig voor dakisolatie ofwel voor zoldervloerisolatie, niet voor beide, binnen hetzelfde beschermde volume. Dit is het woonvolume van de werkelijke bewoonde en verwarmde vertrekken.

Vaak keren gemeenten zelf nog een bijkomende isolatiepremie uit aan hun inwoners. Informeer bij je gemeente naar het premiebedrag en hoe de aanvraag verloopt.

Belastingvermindering of fiscaal voordeel voor dakisolatie

Onder bepaalde voorwaarden kunt u van een belastingvermindering genieten voor uitgaven die u doet voor dakisolatie. De belastingvermindering bedraagt 30% van het factuurbedrag. Er geldt wel een maximumbedrag.

Vanaf 2017 zal het isolatiemateriaal wellicht een warmteweerstand (Rd-waarde) moeten hebben van minstens 4,5 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Deze verstrengde voorwaarde voor de belastingvermindering voor dakisolatie moet wel nog definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse Regering.

Info onder voorbehoud van wijzigingen op de site van Vlaanderen.

Het is de betalingsdatum die bepaalt voor welk inkomstenjaar de factuur kan ingediend worden (en dus niet de factuurdatum).

Investering betaald in 2015

De belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde factuur, beperkt tot een bepaald maximumbedrag. Voor inkomstenjaar 2015 (aanslagjaar 2016) bedroeg de vermindering maximaal 3.050 euro per woning. Als u het maximumbedrag bereikt hebt, dan mag u het resterende deel van het bedrag niet overdragen naar de volgende jaren.

Investering betaald in 2016

De belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde factuur, beperkt tot een bepaald maximumbedrag. Voor inkomstenjaar 2016 (aanslagjaar 2017) bedraagt de vermindering maximaal 3.070 euro per woning. Als u het maximumbedrag bereikt hebt, dan mag u het resterende deel van het bedrag niet overdragen naar de volgende jaren.

- Het moet gaan om een gebouw, of een gedeelte van een gebouw, met een woonfunctie (eengezinswoning, appartement, studio).

- Uw woning moet minimaal 5 jaar in gebruik zijn als woning bij de start van de werken.

- De dakisolatie moet worden geplaatst door een aannemer.

- Bij een factuurdatum tot eind 2016: het isolatiemateriaal moet een warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van minimum 2,5 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt).

- De aannemer vermeldt een aantal gegevens op de factuur (of in bijlage)

De belastingvermindering geldt voor iedereen die belastingplichtig is in België. Het maakt niet uit of u eigenaar of huurder bent. Het is niet vereist dat u zelf in de woning woont.

U moet de energiebesparende investeringen inbrengen op uw belastingaangifte. Het is de betalingsdatum die bepaalt voor welk inkomstenjaar de factuur kan ingediend worden (dus niet de factuurdatum).

Wie de factuur betaalde in 2015, kon het inbrengen voor het aanslagjaar 2016.
Wie de factuur betaalde in 2016, kan het inbrengen voor het aanslagjaar 2017.

De aangifte in de personenbelasting bevat een specifieke rubriek voor de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven. U moet bij het invullen van de belastingaangifte zelf de berekening maken. U moet niet het bedrag van de gedane uitgaven vermelden, maar wel 30% van het factuurbedrag (inclusief btw), rekening houdend met het maximum.